Bieg z okazji 73 trzeciej rocznicy zrzutu żołnierzy AK – WELLER 2. KOŁAKÓW ‘44

Fundacja SPRZYMIERZENI z GROM serdecznie zaprasza Państwa do uczczenia rocznicy zrzutu Cichociemnych pod Kołakowem.

Uroczystości rozpoczną się w Kołakowie w sobotę 29 kwietnia o godz. 17.30 2 Nocnym Biegiem Terenowo – Przełajowym. Wystartują dzieci i młodzież. O godz. 20.00 rozpoczną bieg dorośli. W obu kategoriach maksymalna liczba uczestników, dopuszczona przez regulamin, to liczba 316. – Tylu właśnie cichociemnych zostało zruconych do Polski. O godz. 19.00 zaplanowaliśmy pokaz skoków spadochronach w wykonaniu członków Związku Polskich Spadochroniarzy, w tym żołnierzy Wojsk Specjalnych. A około 22.00 – pokaz laserowy. Świetlna animacja przedstawi nam szczegóły operacji, której finał rozegrał się w Kołakowie. Na niebie będziemy oglądać trasę przelotu Liberatora – samolotu, który transportował żołnierzy cichociemnych – z Brandisi (Włochy) przez Belgrad, Budapeszt, Kraków, Warszawę, Radzymin do Kołakowa.

Zastanówmy się wspólnie podczas tych obchodów, co dla nas dzisiaj znaczy słowo bohater.

« 2 z 3 »

Zapraszamy!