Współpraca z Fundacją Promocji Bezpieczeństwa

W dniu 3 stycznia 2015r. Fundacja Sprzymierzeni z GROM wraz z Fundacją Promocji Bezpieczeństwa w ramach podtrzymywania i upowszechniania tradycji narodowej oraz rozwoju świadomości narodowej podjęły działania mające na celu upamiętnienie historii 56 kompanii specjalnej oraz wzajemną współpracę w celu koordynowania swoich wysiłków dla osiągnięcia wspólnych celów.

W 1994 roku w ramach „restrukturyzacji” ówczesnych wojskowych jednostek specjalnych 56 kompania specjalna została rozformowana. W 2014 roku z okazji 20-lecia tego wydarzenia w Szczecinie została odsłonięta tablica pamiątkowa 56 kompanii specjalnej. W magazynie SPECIAL OPS NR 6/2014 ukazał sie artykuł pt.„Smutna rocznica”.

Ekspert Fundacji Promocji Bezpieczeństwa w zakresie bezpieczeństwa osobistego, reagowania na sytuacje kryzysowe i zagrożenia terrorystyczne Arkadiusz Kups opracował informację o historii 56 kompanii specjalnej dostępną pod adresem: http://www.fundacjapb.pl/DZIALALNOSC.html.

Po 56 KS pozostała jedynie tablica pamiątkowa w Szczecinie i System Combat 56 stworzony przez jej szkoleniowca kapitana Arkadiusza Kupsa- system walki kontaktowej przeznaczony dla formacji specjalnych.

Materiały o 56 kompanii specjalnej w przeszłości wielokrotnie były emitowane w telewizji a aktualnie dostępne są też na You Tube:

Osoby dysponujące materiałami o 56 kompanii specjalnej oraz jej byłych żołnierzy i osoby zainteresowane współpracą z  Fundacją Promocji Bezpieczeństwa na rzecz upamiętniania historii 56 kompani specjalnej zapraszamy do kontaktu.

Osoby, które chciałyby wesprzeć finansowo naszą ideę, prosimy o dokonanie wpłaty na konto:

38 2030 0045 1110 0000 0390 1440

Fundacja Promocji Bezpieczeństwa

Warszawa, ul. Sienna 55, lok. 9

lub skorzystanie z linku do płatności internetowych: DOTPAY