III Bieg Nocy Listopadowej – 25 Listopada 2017

[:pl]Tegoroczny Bieg Nocy Listopadowej 2017, jest memoriałem upamiętniającym Piotra „Krasnala” Molaka – funkcjonariusza Wydziału Antyterrorystycznego Komendy Stołecznej Policji.

Piotr, 41 letni aspirant Wydziału Antyterrorystycznego KSP zginął 24 kwietnia 1996 roku na stacji benzynowej Shell przy ulicy Ostrobramskiej na Warszawskiej Pradze Południe. Do podłożenia bomby w liście nadesłanym do redakcji „Życia Warszawy” i „Gazety Wyborczej” przyznała się nieznana grupa „GN-95”. Określiła się jako grupa walcząca z nieuczciwie wchodzącymi firmami zachodnimi, przejmującymi nasz kraj, a nas czyniącymi niewolnikami swego kapitału. „Nigdy nie zaatakujemy firmy polskiej. Jesteśmy wrogo nastawieni do Żydów, będziemy ich tępić i wspomagać wszystkich, którzy robią to samo” — pisali.
W zamian za odstąpienie od ataków na Shella zażądano od firmy okupu w wysokości 2 milionów dolarów. Autorzy listów nigdy nie zgłosili się po okup. Śledztwo w tej sprawie umorzono z uwagi na nie wykrycie sprawców. Według zeznań świadka koronnego Piotra W. Mafijny koncern – Robert T., handlarz paliwem z Warszawy, razem z Leszkiem D., pseudonim Wańka wprowadzał na polski rynek w połowie lat 90. lewe rosyjskie paliwo do stacji benzynowych trzech dużych koncernów. Dogadywali się z dyrektorami handlowymi tych firm, którzy za łapówki dopuścili paliwo gangsterów na swoje stacje. Jeden z dyrektorów firmy Shell nie zgodził się na taki układ i wtedy mafiosi postanowili zastraszyć koncern, podkładając bomby na jego stacjach. Miało to spowodować spadek obrotów firmy Shell, przez co inne sieci współpracujące z „Pruszkowem” zwiększyłyby sprzedaż. Na początku kwietnia 1996 r. mafiosi zażądali od dyrekcji Shell dwóch milionów dolarów haraczu. Okup miał być złożony gangsterom w podstawionym przy ul. Pańskiej samochodzie. Koncern nie zapłacił okupu, więc gangsterzy uderzyli. 24 kwietnia 1996 r. Rosjanin powiązany z półświatkiem podłożył bombę na stacji Shell przy ul. Ostrobramskiej.

TRASA BIEGU

REGULAMIN 3 BIEGU NOCY LISTOPADOWEJ 2017

KONTAKT Z ORGANIZATORAMI

GALERIA z II EDYCJI

STRONA GŁÓWNA WYDARZENIA

Poniżej Państwo znajdziecie oficjalny medal Biegu Nocy Listopadowej

Zapraszamy do promocji wydarzenia poprzez media społecznościowe

[:]

KRS – 0000375883
REGON – 142770920
NIP – 1132823650

WPŁATY NA CELE STATUTOWE

PLN: 08 1600 1228 0003 0141 3220 7001

USD: PL 18 1600 1169 0003 0131 3220 7021
SWIFT: PPABPLPK

EUR: PL 86 1090 1056 0000 0001 4425 7576
SWIFT: WBKPPLPP

WPŁATY CELOWE NA PODPIECZNYCH

PLN: 93 1090 0088 0000 0001 4308 7215

Przekaż nam swój 1,5% podatku.

© 2024 Wszelkie prawa zastrzeżone.